סעיפי מידע שיורי בהסכמי שמירת סודיות

סעיפי מידע שיורי בהסכמי שמירת סודיות


זהירות! סעיפי מידע שיורי (Residual) בהסכמי שמירת הסודיות שלכם
הסכמי אי-גילוי/שמירת סודיות (NDA) הם כלי שמנכ"לים, ממציאים, יזמים ובעלי עסקים משתמשים בהם בדרך כלל כאשר הם צריכים לשתף סודות מסחריים, קנייניים או סוגים אחרים של מידע סודי עם צדדים שלישיים, אך מעוניינים שהצד השלישי ישמור על סודיות המידע שלהם לא להשתמש בו ללא אישור.

בהסכמים אלו, הצד מגלה המידע הסודי ייקרא "הצד המגלה" והצד שמקבל את המידע הסודי ייקרא "הצד המקבל". תנאי ה - NDA מעוצבים בדרך כלל לטובת הצד מגלה המידע ל כדי להגן על המידע הסודי שלו, אלא אם כן מדובר בהסכם הדדי שבו היתרונות של ההסכם חלים באופן שווה על שני הצדדים.

לאחרונה נחשפתי בהסכמי סודיות של לקוחות שלי להכללתם של סעיפי מידע שיורי (Residual Information Clauses) הפוגעים בלב הסכמי הסודיות ומעוררים שאלות כאשר מדובר במציאת האיזון העדין בין הרוח האמיתית של NDA לבין הטבע האנושי שלנו לזכור, ללמוד ולשפר.

מה זה סעיף שיוריות?
שיוריות, מעצם הגדרתה, פירושה שאריות כלומר משהו שנשאר אחרי שסיימתם לטפל או לעסוק במשהו. 

בעולם הסכמי הסודיות, שיירים הם אותם פיסות מידע הנשמרות בזיכרונו של מקבל המידע הסודי זמן רב לאחר השלמת הפרויקט או העסקה העסקית. זהו מידע שנשאר בזיכרון האדם לאורך זמן והנשמר באופן טבעי ואיננו ניתן ל-"השלכה" ממוחו של מקבל המידע.

שימו לב: סעיף שיוריות קלאסי מטעם מקבל המידע קובע כי "מידע שיורי" איננו נכלל בחובות הסודיות!

ניתן להסביר זאת בדרך אחרת, אם לדוגמה, באמצעות תהליך העבודה עם ה- IP (הקניין הרוחני) של צד המפיץ ומידע סודי אחר, הצד מקבל המידע לומד מהקניין הרוחני המגולה, משנן אותו ו/ או עושה שיפורים או פיתוחים כלליים בעבודתו שלו בשל כך, תהיה להם הזכות להשתמש במידע השיורי מבלי להפר את תנאי הסכם ה- NDA.

התפיסה הרווחת העומדת מאחורי סעיף המידע השיורי היא שכולנו לומדים על ידי עשייה ולא ניתן, ואף לא צריך, לדרוש מאנשים לנסות "לחלק" את המוח שלהם כשמדובר במקורות הידע השונים.

הטווח של מה יחשב "שיורי" יכול להשתנות במידה רבה בהגדרה ויכול לכלול:

- מידע סודי שנשמר רק בזיכרון ללא שימוש באמצעים חיצוניים (כלומר, לא נרשמו הערות, מסמכים או כל דבר אלא רק מה שנשמר במוח).
- מידע סודי שנשמר באופן לא רצוני (כלומר לא נשמר בזיכרון באופן מכוון) ללא כל כוונה לגנוב.
- מידע סודי שנשמר בזיכרון ללא שימוש באמצעים חיצוניים לאחר שחלף זמן מסוים לאחר סיום החוזה.
- מידע כללי שנשמר בזיכרון ואינו כולל מידע שסומן במפורש כסודי.
- מידע כללי סודי שנשמר בזיכרון ללא סיוע באמצעים חיצוניים ושאינו כולל סוגים מסוימים של מידע חסוי או רעיונות ספציפיים (לדוגמה נתוני לקוח או עיצובים).
- מידע סודי כללי שנשמר, אשר ניתן להחילו רק על שימושים ספציפיים (כלומר, ללא שימוש בתחרות).

האם סעיף שיורי מהווה רישיון סוד מסחרי?
יש טוענים כי סעיף המידע השיורי מאיין לחלוטין את מטרתו של הסכם NDA.
מאידך, יש הטוענים כי יש לסעיף זה מקום, כל עוד מבינים את המשמעויות שלו ומשתמשים בו בהוגנות. בסופו של דבר, השימוש בסעיף זה תלוי לחלוטין אם אתה מוסר המידע או המקבל.

הנה דוגמה לסעיף מידע שיורי בתוך NDA:
לתשומת ליבכם, אף על פי שהניסוח המדויק קובע כי סעיף זה אינו מעניק רישיון, ניתן לטעון כי סעיף שיוריות זה הוא בעצם רישיון "בתחפושת" לשימוש בסוד המסחרי שלכם! 

בשנת 2003 בית המשפט הפדראלי בלקסינגטון, קנטאקי קיבל החלטה בעניין זה, כאשר פסק כי הצד המגלה חשף עצמו כאשר הם חתם על שורה של הסכמי סודיות, שרבים מהם כלל שפה בוטה בדבר התרת השימוש במידע השיורי. התובע טען כי קיים ביניהם חוזה לפיו נדרש מהנתבע (הצד מקבל המידע) לשמור על סודיות מוחלטת אבל בית משפט מצא שהסכמי הסודיות החתומים כללו שפה ברורה מאוד שהיוותה למעשה רישיון לשימוש בסוד מסחרי.

כמו ברוב המקרים בתיקי בית המשפט, הפרטים הם ארוכים ומורכבים, אך בסופו של דבר, נראה שהתשובה היא, כי סעיף מידע שיורי בהסכם סודיות אינו מהווה באופן אוטומטי רישיון שימוש בסוד מסחרי - אך כי הוא יכול להוות ככזה, שלא במתכוון, אם אינו מנוסח בקפידה על ידי עו"ד מנוסה.

מי משתמש בסעיפים שיוריים?
סעיפים שיוריים מבוקשים מאוד על ידי הצדדים מקבלי המידע בהסכמי NDA והם אלו שלעתים קרובות יוזמים אותם.

סעיף שיורי סביר יאפשר לצד מקבל המידע להשתמש בקונספטים כלליים, בעוד שסעיף רחב מאד ייתן למקבל המידע את אפשרות השימוש ברעיונות ספציפיים יותר, כמו במקרה שהוזכר לעיל. אם אתה מבצע הגילוי והמקבל מציע סעיף שיוריות, קרא את המלל בזהירות כדי לוודא שרעיונות ספציפיים עדיין מוגנים היטב.

כללי אצבע לצד מגלה המידע בשימוש בסעיפים שיוריים

אם אתם מנהלים משא ומתן עם צד מקבל מידע שהינו חברה הרבה יותר גדולה משלכם, מומלץ לעשות כמיטב יכולתכם להימנע לחלוטין מחתימה על הסכם סודיות עם סעיף שיורי. סעיף שיורי יהיה בבירור לטובת הצד השני, ולכן הוצע מלכתחילה.

אם אין לכם מנוף מספק כדי להסיר את סעיף השיורי לגמרי, לפחות נהלו משא ומתן כדי להגבילו.

יש לציין במפורש בסעיף השיוריות כי הוא אינו מעניק כל רישיון או זכויות במסגרת זכויות יוצרים או פטנט (אלא אם כן, כמובן, זוהי כוונתכם).

יש להגביל את סעיף השיוריות רק לאותו מידע שנשמר אצל מקבל המידע מבלי לעשות שימוש "באמצעים חיצוניים". כלומר הצד השני לא יכול להשתמש במידע הסודי שלך אם הוא צריך לשם כך לכתוב הערות או לערוך כל תרשומת בכתב. שמרו על הזכות למנוע סוג זה של שימוש לא מורשה.

אתם יכולים גם לנסות לנהל משא ומתן על נוסח הסעיף כך שלפחות נושא הסודות המסחריים יוצא ממסגרת תחולת הסעיפים השיוריים . זה ימנע מכם את הנזק המשמעותי ביותר.

אם סעיף השיוריות חייב להישאר על מנת שההסכם יתקדם, תוכלו גם לשקול לאסור על הצד מקבל המידע לעבוד על פרויקטים דומים או מתחרים במשך פרק זמן מסוים לאחר השלמת הפרויקטים. ודאו כי פרק הזמן מספיק כדי להגן על האינטרסים שלכם.

לחשוף מידע קטן ככל האפשר, תוך ביצוע העבודה. זה אולי נראה כמו דבר ברור, אבל אתם תהיו מופתעים כמה מעידות לשון או מקלדת מתרחשות.

ודאו שהעובדים, השותפים וצדדים שלישיים מודעים לסעיף השיוריות, כך שהם יודעים להיות זהירים במיוחד עם המידע והתיעוד המשותף.

אם כל השאר נכשל, ומוצע לכם סעיף שיוריות לא הוגן או רחב מידי ו/או שרידותכם העסקית תלויה במידע הסודי הרגיש, זו יכולה להיות סיבה טובה עבורכם להתרחק לחלוטין מהעסקה. 

אם הסכם ה- NDA עלול להעמיד את ה- IP שלכם בסיכון או שהצד מקבל המידע מתנהג בנושא באופן תוקפני, ובמיוחד אם הוא מתחרה פוטנציאלי או עובד עבור מתחרים בתעשייה, אזי הכי טוב להמשיך הלאה ולהתחיל מחדש עם מישהו אחר.

כללים אצבע עבור הצד מקבל המידע לשימוש בסעיפים שיוריים

כצד מקבל המידע , סעיפים שיוריים מעדיפים בדרך כלל את האינטרסים שלכם.

מטבע הדברים, אתם רוצים לכלול בהסכם סעיף שאריות רחב ככל האפשר. אולם, למען ההגינות בעסקים, ראוי להיות מציאותי בעת ניסוח סעיף השיורי שלך ולא לבקש שימוש חופשי של מידע סודי אשר ישלול את המטרה ואת רוח הסכם הסודיות.

בשורה התחתונה
למרות טבעם השנוי במחלוקת, סביר להניח כי סעיפי שיירים יישארו. יש הרבה אי בהירות ואינספור סעיפים שיוריים, כך שקשה לקבוע כללים ספציפיים.

כאשר מתמודדים עם האפשרות של חתימה על הסכם סודיות עם סעיף שיוריות, זכרו את כללי האצבע לעיל וכי מדובר באיזון עדין בין שני אינטרסים מתחרים מאוד.

אם אתם רוצה להגן על היחסים העסקיים שלכם, כמו גם על השורה התחתונה, היו הוגנים, אבל קשוחים ותמיד, תמיד קראו את ניסוח הסעיף בזהירות רבה!

צרו איתנו קשר קריאל ושות’ - משרד עורכי דין ונוטריון


Contact Us

Share by: