לא חייבים להסתמך על סעיפי כוח עליון סעיף מצב מצוקה חוזית (Hardship) בהסכמים מסחריים בינלאומיים

לא חייבים להסתמך על סעיפי כוח עליון
סעיף מצב מצוקה חוזית (Hardship) בהסכמים מסחריים בינלאומיים 


מגפת הקורונה אשר ממשיכה להתפשט ברחבי העולם מביאה עמה לנזקים כלכליים חסרי תקדים. בתוך כך, יבואנים, ספקים ונותני שירותים שונים לא עומדים בהתחייבויותיהם, וכתוצאה מכך גורמים לביטול עסקאות והזמנות שנוגעים כמעט בכל ענפי המסחר השונים תוך שחלקם מקווים שיוכלו להסתמך על טענות סיכול ביצוע החוזה עקב כוח עליון ( Force Majeure) כדי לא להתחייב בפיצויים לצד השני. אולם, יש לזכור כי מימוש טענת סיכול עקב כוח עליון תלוי בנוסח חוק החברות המדינתי החל על ההסכם ובגישת בתי המשפט המקומיים אשר לעיתים קרובות נוהגים לפרש סעיפי סיכול חוזה ופטור מפיצויים בצמצום ודווקנות. 

אומנם, מספר חוקים מקומיים במדינות שונות נותנים פתרונות למצבי מצוקה חוזיים שאינם עולים כדי סיכול החוזה, וזאת באמצעות כללים שנועדו להגן על הצד הנפגע במקרה שאירועים גרמו לביצועו של חוזה להיות יותר מכביד (onerous) מכפי שניתן היה לצפות באופן סביר בעת כריתת החוזה. אולם, הפתרונות שאומצו על ידי חוקים לאומיים שונים עשויים להיות שונים באופן מהותי ממדינה למדינה. 

על מנת להגביר את הוודאות החוזית, יתכן כי כצד לחוזה מסחרי בינלאומי תרצו גם אתם להסדיר מראש מצב זה בהסכם שלכם, ללא תלות בחוק המדינתי החל על ההסכם והמסדיר את דיני החוזים וללא תלות בפרשנות בתי המשפט באותה המדינה בדבר התקיימות התנאים לאישור טענת סיכול החוזה. סעיף מצב מצוקה חוזית (Hardship) של ה- International Chambers of Commerce (ICC) מתוכנן כדי לספק צורך זה באמצעות סעיף רגיל שיכול להיכלל בכל חוזה פרטני שלכם.

מכיוון שאחת הסוגיות השנויות במחלוקת היא האם ראוי לאפשר התאמות חוזיות בחוזה על ידי צד ג' (שופט, בורר) במקרים בהם הצדדים לא הצליחו להסכים על פתרונות במו"מ, הסעיף קובע שתי חלופות שביניהן הצדדים צריכים לבחור : ביצוע התאמות בחוזה או ביטולו.

דוגמא לסעיף והחלופות האפשריות:

1. צד לחוזה חייב לבצע את חובותיו החוזיות גם אם אירועים הובילו את הביצועים ליותר מכבידים ממה שהיה ניתן לצפות באופן סביר בעת כריתת החוזה.

2. על אף האמור בסעיף 1, כאשר צד לחוזה מוכיח כי:

א) המשך ביצוע חובותיו החוזיות הפך מכביד באופן מופרז בגלל אירוע שהוא מעבר לשליטתו הסבירה, שלא ניתן היה לצפות באופן סביר כי היה לקחתו בחשבון בעת כריתת החוזה; וכן

ב) לא הייתה יכולת להימנע באופן סביר או להתגבר על האירוע או מתוצאותיו, הצדדים מחויבים, תוך זמן סביר לאחר הבקשה להפעלתו של סעיף זה, לנהל משא ומתן על תנאים חוזיים חלופיים המאפשרים באופן סביר להתגבר על תוצאות האירוע.

חלופות לסעיף 3:

3.(א) ביטול החוזה על - ידי צד לחוזה
כאשר סעיף 2 לסעיף זה חל, אולם כאשר הצדדים לא הצליחו להסכים לתנאים חוזיים חלופיים כאמור בסעיף הנ"ל, הצד המבקש לעשות שימוש בסעיף זה רשאי לסיים את החוזה, אך אינו יכול לבקש התאמה על ידי השופט או הבורר ללא ההסכמה של הצד השני.

3.(ב) ביצוע התאמות או ביטול החוזה ע"י שופט
כאשר סעיף 2 לסעיף זה חל, אולם כאשר הצדדים לא הצליחו להסכים לתנאים חוזיים אלטרנטיביים כאמור בפסקה זו, אחד מהצדדים רשאי לבקש מהשופט או הבורר להתאים את החוזה במטרה להחזיר את שיווי המשקל שלו, או לסיים את החוזה, לפי הצורך.

3.(ג) ביטול החוזה ע"י שופט
כאשר סעיף 2 לסעיף זה חל, אולם כאשר הצדדים לא הצליחו להסכים לתנאים חוזיים אלטרנטיביים כאמור בפסקה זו, אחד מהצדדים רשאי לבקש מהשופט או הבורר להתאים את החוזה במטרה להחזיר את שיווי המשקל שלו, או לסיים את החוזה, לפי הצורך.

סעיף 3 עוסק במצב בו הצדדים אינם יכולים להסכים לתנאי חוזה חלופיים. במקרה זה, יש בעיקר שתי אופציות: ביטול החוזה על ידי אחד הצדדים, או התאמה או הצהרה על ביטול החוזה על ידי השופט או הבורר שיש לו סמכות שיפוט במסגרת החוזה. 

תחת אפשרות א', הצד הקורא לקשיים יהיה רשאי לסיים את החוזה מיוזמתו.

תחת אפשרות ב', (המותרת על פי מספר חוקים לאומיים וכן תחת עקרונות המכון הבינלאומי להאחדת המשפט הפרטי - UNIDROIT) הצדדים רשאים לבקש משופט או בורר לערוך התאמות בחוזה או להכריז על ביטלו. במקרה זה השופט או הבורר רשאים להחליט איזו משתי החלופות מתאימה יותר.

אם אופציה ב' נחשבת כבלתי מתאימה על ידי הצדדים החוזיים, החוששים מהשפעות התאמת סעיפי החוזה (על ידי שופט או בורר) על האיזון החוזי, הצדדים יכולים לבחור באופציה א' או ג', שאינם כרוכים בהתאמת סעיפי החוזה על ידי השופט או הבורר. תחת אופציה א', הצד המבקש לעשות שימוש בסעיף יהיה רשאי לסיים את החוזה מיוזמתו - והצד השני יהיה רשאי לאחר מכן לטעון לאי חוקיות ההחלטה כאמור - ואילו תחת אפשרות ג', כל אחד מהצדדים רשאי לבקש מהשופט או הבורר להצהיר על ביטול החוזה.

במקרה והצדדים בוחרים להתאים סעיפי החוזה למצב החדש, ניתן להציע כי השופט או הבורר יזמין את הצדדים להגיש הצעות להתאמות הנדרשות, אשר עשויות להיחשב כנקודת מוצא לתהליך התאמת החוזה.

לסיכום, כדי למנוע מראש מצב שההסכם המסחרי הבינלאומי שלכם או שיטת המשפט החלה על החוזה שלכם לא יתנו לכם מענה משפטי בקרות אירוע קטסטרופה, בצורת קבלת טענת סיכול החוזה ופטור מתשלום פיצויים ללקוחותיכם, מומלץ מאד לשקול בחיוב אימוץ סעיף Hardship של ה- ICC לתוך החוזה שלכם אשר עשוי לתת לכם פתרונות גמישים למצב מורכבים של קטסטרופות בלתי צפויות כמו מגפת הקורונה.

הערה: המידע המפורט לעיל הינו מידע כללי בנושא המאמר ואינו בא להחליף את הוראות החוק והתקנות הרלוונטיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.

לשאלות והבהרות בנושא אנו עומדים לרשותכם בכל יום ובכל מצב בטלפונים: 03-9119962, 0523-529952


צרו איתנו קשר קריאל ושות’ - משרד עורכי דין ונוטריון


Contact Us

Share by: